A fürdőszoba a lakásunk egyik legfontosabb helyisége, hiszen itt kezdődik és végződik a napunk. Ennek megfelelően fontos, hogy a fürdőszoba kényelmes és praktikus legyen, de természetesen az esztétikai szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagynunk. A fürdőszoba burkolata sokat elárul az otthonunk stílusáról és a mi ízlésünkről. Ha úgy döntünk, hogy csempével burkoljuk a fürdőszobát, akkor számos szempontot érdemes figyelembe venni a tervezés során. Mire érdemes figyelni egy fürdőszoba csempe kiválasztásakor? Mostani írásunkban erről osztunk meg hasznos gondolatokat.

Miért nem mindegy, hogy milyen burkolatot választunk fürdőszobánkba?

A fürdőszobai csempék kiválasztása rendkívül fontos lépés a fürdőszoba felújítás vagy építés során. A csempék ugyanis nem csak esztétikailag fontosak, hanem funkcionális szempontból is jelentős szerepet töltenek be. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a megjelenítés a legfontosabb. A burkoló szakemberek viszont ezt egy kicsit másként látják. Hiába teszünk fel egy szemet gyönyörködtető csempét a falra, ha annak minősége nem megfelelő, akkor hamarosan újra lehet kezdeni a burkolást.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a fürdőszoba csempe választásakor?

A fürdőszobai csempék kiválasztása során négy szempontot mindig érdemes figyelembe venni. Melyek ezek?

A csempe mérete

Mikor elkezdjük a fürdőszoba tervezést fontos, hogy a kiválasztásnál törekedjünk arra, hogy a csempe megfelelő méretű legyen a fürdőszobába. A túl nagy vagy túl kicsi csempe nem csak rosszul mutat, de praktikusság szempontjából is problémás lehet. A csempe gyártók kínálatában számos méret közül vallogathatunk. Nézzünk körbe alaposan és utána válasszunk!

A csempe anyaga

A fürdőszobai csempék, burkolatok többféle anyagból készülhetnek (például: gres, üveg, fehér agyag, vörös agyag stb.). Minden anyagnak megvannak a maga előnye és hátránya (ezekről érdemes kikérni a burkoló vagy értékesítő szakember véleményét). A kellő információk ismeretében döntsük el, hogy melyik illik a legjobban a saját fürdőszobánk stílusához és igényeinkhez.

A csempe ára

A csempe ára meghatározza a minőséget! Ez a kijelentés nem álja meg teljesen a helyét. Számos összetevő határozza meg a végső árat (pl:a gyártási technológia, a brand, az alapanyagok, a disztribúciós költségek, a kereskedelmi árrés és még sorolhatnánk.) A magyarországi családok általában 10 évente tervezik a fürdőszoba felújítást. Ennek ismeretében mi azt javasoljuk, hogy érdemes olyan minőségi közép vagy prémium kategóriás csempékből, járólapokból választani, amely jó ár érték arányt képviselnek. Így egy elsőre drágábbnak tűnő csempe vagy járólap ára máris nem lesz annyira kiemelkedő.

Az esztétikai megjelenés

Az esztétikai megjelenés talán az egyik legfontosabb az emberek életében. A fürdőszobai csempék színe, mintája és stílusa meghatározó szerepet játszik a fürdőszoba összhatásában. Érdemes olyan csempéket választani, amelyek harmonizálnak a fürdőszoba többi részével és a beépítésre kerülő szaniterekkel, fürdőszobai bútorokkal.

Milyen csempe márkák közül érdemes választani?

Számtalan kiváló minőségű csempe márka található meg ma a piacon. Néhány ezek közül: Tubadzin, Opoczno, Cersanit, Arte, Marazzi, Paradyz, Tilezza, Cerrad, Amigres, Ape stb.

Gyakorlati tippek a fürdőszoba csempék kiválasztásához

3D tervezés

Sokan úgy gondolják, hogy kiválasztanak egy csempe családot, amely megfelel az elképzeléseknek, megvásárolják, és ezzel burkoltatják a fürdőszobát. Azonban ez önmagában egy hibás döntés, mert számos tényező befolyásolja még a végső összhatást (pl: szaniterek, fürdőszobai berendezések, bútorok, fuga színe stb.). Napjainkra egyre több helyen elérhető a 3D tervezés, amely segítségével még a vásárlás és a kivitelezés előtt láthatjuk a leendőbeli fürdőszobánkat a kiválasztott anyagokból.

Számoljunk és mérjünk!

A fürdőszoba építés, felújítás első eleme, hogy mérjük le a helyiséget. Tervezzük meg, hogy pontosan mit és hova szeretnénk elhelyezni. A kellő információk ismeretében számoljuk ki, hogy mekkora felületet szeretnénk burkolni és ennek ismeretében vásároljuk meg a szükséges burkoló anyag mennyiségét. Fontos, hogy soha nem pontosan vásároljuk meg a csempét, járólapot, hanem egy 10%-os ráhagyással. Ez azért ajánlott, mert a felhelyezéskor sérülhetnek a burkolatok és vágási hulladék miatt, így van mihez nyúlnia a kivitelező szakembernek.

Összegzés

A fürdőszobai csempék kiválasztása során számos szempontot kell figyelembe venni. A megfelelő méret, minőség, anyag és esztétikai szempontok mellett a személyes preferenciák is meghatározóak lehetnek a döntésben. Ha alaposan átgondoljuk a választást, akkor hosszú éveken át élvezhetjük a saját ízlésünknek és igényeinknek megfelelő fürdőszobát.

Ha Önnek szakmai segítségre lenne szüksége a burkolat kiválasztásához vagy a fürdőszoba megtervezéséhez, keressen minket bizalommal. A Cesanit csempéket árusító üzletünkben segítünk, hogy a megálmodott fürdőszoba tökéletesen megvalósuljon.